Sygdom i munden: sådan forebygger du paradentose

Det er vigtigt at forebygge og bekæmpe sygdom i munden, som det er med sygdomme alle andre steder i kroppen. Dårlige og syge tænder kan lede til store smerter og store udfordringer, men sygdom i munden behøver ikke nødvendigvis involverer tænderne direkte. 

En sygdom som paradentose angriber nemlig vævet omkring tænderne, hvor der opstår betændelse, så tandkøbet trækker sig tilbage, og så tanden i det påvirkede område har mindre væv at sidde fast i. 

Derfor fører ubehandlet paradentose til løse tænder, der i sidste ende kan falde ud, hvis sygdommen ikke bliver behandlet. 

Desværre er paradentose noget, der rammer de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt i livet. Hvis du også mistænker, at du har fået paradentose, er det derfor vigtigt, at du får paradentose behandling så hurtigt som muligt. 

Du kan tage kontakt til PLUS1, som har lang erfaring med paradentose behandling, og som derfor vil give dig de bedste muligheder for at komme godt ud af sygdommen. 

Forebyg paradentose med god mundhygiejne

Hvis du gerne vil nedsætte risikoen for at få paradentose, er det vigtigt, at du tager din mundhygiejne seriøst. Paradentose skyldes som nævnt en betændelse, der rammer tandkødet, og derfor er det vigtigt at holde de skyldige bakterier væk fra munden. 

Det kan du gøre ved at børste tænder to gange om dagen og ved at bruge tandtråd. De bakterier, der leder til paradentose, vil sætte sig i dit tandkød, og derfor er det vigtigt, at du får rengjort disse områder hver dag. 

Også en jævnlig tandrensning hos din tandlæge er en god idé, hvis du gerne vil forebygge paradentose. 

Andre ting du kan gøre for at undgå paradentose 

En generel dårlig mundhygiejne kan lede til paradentose, men det er der også andre ting, der kan. Her er eksempelvis rygning en stor synder, og det er derfor altid anbefalelsesværdigt at lægge smøgerne på hylden, hvis du gerne vil undgå paradentose. 

Derudover kan andre ting, som du ikke altid selv er herre over, give paradentose. Det er bl.a.: 

  • Stress 
  • Diabetes
  • Nedsat immunforsvar
  • Genetik

Paradentose behandling: hvordan foregår det? 

Hvis du har problemer med paradentose, er det vigtigt, at du tager kontakt til din tandlæge for at få gjort noget ved problemet. Manglen på behandling kan som nævnt betyde, at du i sidste ende mister dine tænder, og derfor er både den gode mundhygiejne og eventuelle behandling vigtigt. 

Paradentose behandling foregår bl.a. ved en tandrodsrensning, hvor bakterielægning på tandkroner og rodoverflader blive renset. Denne behandling skal foretages hver 3. måned for at have et tilfredsstillende resultat. 

Hvis problemet er mere seriøst, kan paradentose behandling også omfatte en fjernelse af noget af dit inficerede tandkød, hvilket har til formål at gøre det nemmere at holde dine tandkødslommer rene og derved fri for bakterier, der kan lede til paradentose. 

Når du har fået paradentose behandling, kan dit tandkød blive sundt igen, men det tabte væv vil ikke kunne erstattes. Men hvis du efterfølgende sørger for at holde en god mundhygiejne, kan du minimere problemerne.